Malteriet

Fynsk øl på fynske råvarer

Bryggerne på de 16 fynske bryggerier brænder for at brygge godt øl. De går bestandigt nye veje og prøver nye smage. Hvert år finder nye varianter vej til butikkerne. Og hvert år vinder fynsk øl masser af priser. Nu har bryggerierne fået en ny farve på smagspaletten: Fynsk malt på fynsk byg.

 

Ny smag i gamle rammer

Ellen og John Rasmussen fra Refsvindinge Bryggeri har stillet det gamle malteri til rådighed for Fynsk Bryggeri-Samarbejde. Malteriet har været gennem en gennemgribende renovering og kan nu levere malt produceret i de historiske rammer. Bryggerierne har nu fået mulighed for at lave øl-varianter på lokale råvarer. Det har blandt andet resulteret i lettere pilsnertyper fra flere bryggerier.

 

Samarbejde og innovation

De fynske bryggerier har siden 2012 samarbejdet med Syddansk Universitet om udvikling af den fynske ølbranche. Etableringen af Malteriet på Refsvindinge Bryggeri er en udløber af dette. Et andet spændende resultat af bryggeriernes samarbejde er den nye uddannelse som ølsommelier, som kan tages på Kold College (se mere på www.koldcollege.dk ).

 

I sommeren 2014 stiftede bryggerierne Foreningen Fynsk Bryggeri Samarbejde. Foreningens formål er at understøtte og udvikle de fynske ølprodukter og den fynske øl-kultur. Det er også formålet at øge kendskabet til de fynske ølprodukter – og dermed afsætningen af dem.

 

Fra fynsk byg til fynsk malt

Malt er hovedråvaren i øl. Malt produceres af maltbyg, som er en særlig bygsort. Danmark er pga et stabilt klima et smørhul for dyrkning af maltbyg. Og på Fyn har vi noget af det fineste maltbyg, der findes. På Malteriet i Refsvindinge er der i bogstaveligste forstand tale om godt, gammeldags håndværk, når byggen skal gøres klar til ølbrygning. Det meste af håndteringen af malten foregår nemlig ved håndkraft.

 

Byggen gennemløber en proces over 12 dage, hvor der først sættes gang i en spiring. Efter 3 dages iblødsætning lægges ”grønmalten” til spiring på spiregulv. Malten ”kastes” flere gange om dagen for at spirerne ikke skal vokse sammen.

 

Efter 5 dage på gulv flyttes det spirede korn til ”køllen”, som er den gamle tørreovn. Her gennemstrømmes grønmalten af varm luft i 2 døgn, hvilket standser spiringen. Ved at eksperimentere med forskellige temperaturer og tørretider kan man udvikle malt med forskellig smag og funktion. Efter tørringen er malten lagerfast og klar til at blive kørt ud på bryggerierne.

 

Om projektet Malteri

Projektet stod for renovering af den gamle tørreovn Køllen og Malteriets øvrige lokaler. Dernæst blev der gennemført tests og analyser indtil den rette produktionsmetode var fundet. På Malteriet produceres hvid malt. Dette giver fynske bryggerier en unik mulighed for produktudvikling og terroirmærkning og deraf følgende salgspotentiale på dansk og internationale markeder.

 

Projektet blev gennemført i 2014 i et dedikeret samarbejde mellem Jimmy Steen Eriksen, formand for Fynsk Bryggeri-Samarbejde, Ellen og John Rasmussen fra Refsvindinge Bryggeri, konsulent og brygmester Leif Typkær og konsulenter fra Udvikling Fyn. Driften varetages af Refsvindinge Bryggeri for Fynsk Bryggeri-Samarbejde.

 

Vi sælger malt og humle.

Vi sælger malt og humle til både private og firmaer - dog skal man bestille det i forvejen.
Malten sælger vi kun sækkevis. Hver sæk indeholder 25 kg og koster 250,- kr.

Vi har; Pilsnermalt, røgmalt, münshermalt og hvede.

Humle koster 200,- kr. kg.

Humletyper; Perle, Chinook, Amarillo, Cascade og Saarz.

 

Fynsk Bryggeri-Samarbejde


Abelgren og Ramvad | arbrew.dk

Albani Bryggerierne | albani.dk

Bryggeriet Flakhaven | bryggeriet.dk

Bryggeriet Refsvindinge | bryggerietrefsvindinge.dk

Bryggeriet Vestfyen | bryggerietvestfyen.dk

Coisbo Beer ApS | coisbo.com

Gundestrup Mejeri og Bryghus | mejeri-bryg.dk

Ugly Duck / Indslev Bryggeri | indslevbryggeri.dk

Kerteminde Bryghus | kertemindebryghus.dk

Midtfyns Bryghus | midtfyns-bryghus.dk

Rise Bryggeri | risebryggeri.dk

Stensbogaard Bryghus | stensbogaardbryghus.dk

Ø Bryg | oebryg.dk

Ørbæk Bryggeri | oerbaek-bryggeri.nu

 

 

Brochure om Malteriet

Klik og hent brochuren (pdf)


Malteriet

 

Malteriet

 

Malteriet

 

Malteriet

 

Malteriet

 

Malteriet

 

Malteriet

 

Malteriet

Se video

1. Dine cookie settings
Funktionelle cookies, marketing og tracking
Cookies der giver os mulighed for at analysere webstedets anvendelse, så vi kan måle og forbedre ydelsen, og cookies der bruges af reklameselskaber eller annoncerende selskaber til at slå annoncer op, som er relevante for dine interesser.
 Alle

Nødvendige cookies
Cookies der er nødvendige for sidens funktionalitet.
 Nødvendige


2. Dette website anvender cookies

En cookie er en lille tekst-fil, som vi gemmer på din computer for at kunne holde styr på, hvad der sker under dit besøg og for at kunne genkende computeren.
En cookie indeholder kun tekst, er ikke et program og indeholder ikke virus.

3. Formål med cookies på vores website:
Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere. Cookies hjælper os desuden med at få overblik over dit besøg på hjemmesiden, så vi løbende kan optimere og målrette hjemmesiden til dine behov og interesser. Cookies husker f.eks., hvad du har lagt i en eventuel indkøbskurv, om du tidligere har besøgt siden, om du er logget ind og hvilket sprog og valuta, du gerne vil have vist på hjemmesiden. Vi bruger også cookies til at målrette vores annoncer over for dig på andre hjemmesider. Helt overordnet anvendes cookies således som del af vores service til at vise indhold, der er så relevant som muligt for dig.

4. Sådan sletter eller blokerer du for cookies i din browser
minecookies.org/cookiehandtering


5. Liste over brugte cookies:
NavnFormålUdbyderUdløber
SL_CA/B TestningSmartlook2 år

Vi bruger cookies til at tilpasse vores indhold og annoncer, til at vise dig funktioner til sociale medier og til at analysere vores trafik.
Vi deler også oplysninger om din brug af vores website med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Få flere oplysninger

OK Læs mere