Malteriet

Fynsk øl på fynske råvarer

Bryggerne på de 16 fynske bryggerier brænder for at brygge godt øl. De går bestandigt nye veje og prøver nye smage. Hvert år finder nye varianter vej til butikkerne. Og hvert år vinder fynsk øl masser af priser. Nu har bryggerierne fået en ny farve på smagspaletten: Fynsk malt på fynsk byg.

 

Ny smag i gamle rammer

Ellen og John Rasmussen fra Refsvindinge Bryggeri har stillet det gamle malteri til rådighed for Fynsk Bryggeri-Samarbejde. Malteriet har været gennem en gennemgribende renovering og kan nu levere malt produceret i de historiske rammer. Bryggerierne har nu fået mulighed for at lave øl-varianter på lokale råvarer. Det har blandt andet resulteret i lettere pilsnertyper fra flere bryggerier.

 

Samarbejde og innovation

De fynske bryggerier har siden 2012 samarbejdet med Syddansk Universitet om udvikling af den fynske ølbranche. Etableringen af Malteriet på Refsvindinge Bryggeri er en udløber af dette. Et andet spændende resultat af bryggeriernes samarbejde er den nye uddannelse som ølsommelier, som kan tages på Kold College (se mere på www.koldcollege.dk ).

 

I sommeren 2014 stiftede bryggerierne Foreningen Fynsk Bryggeri Samarbejde. Foreningens formål er at understøtte og udvikle de fynske ølprodukter og den fynske øl-kultur. Det er også formålet at øge kendskabet til de fynske ølprodukter – og dermed afsætningen af dem.

 

Fra fynsk byg til fynsk malt

Malt er hovedråvaren i øl. Malt produceres af maltbyg, som er en særlig bygsort. Danmark er pga et stabilt klima et smørhul for dyrkning af maltbyg. Og på Fyn har vi noget af det fineste maltbyg, der findes. På Malteriet i Refsvindinge er der i bogstaveligste forstand tale om godt, gammeldags håndværk, når byggen skal gøres klar til ølbrygning. Det meste af håndteringen af malten foregår nemlig ved håndkraft.

 

Byggen gennemløber en proces over 12 dage, hvor der først sættes gang i en spiring. Efter 3 dages iblødsætning lægges ”grønmalten” til spiring på spiregulv. Malten ”kastes” flere gange om dagen for at spirerne ikke skal vokse sammen.

 

Efter 5 dage på gulv flyttes det spirede korn til ”køllen”, som er den gamle tørreovn. Her gennemstrømmes grønmalten af varm luft i 2 døgn, hvilket standser spiringen. Ved at eksperimentere med forskellige temperaturer og tørretider kan man udvikle malt med forskellig smag og funktion. Efter tørringen er malten lagerfast og klar til at blive kørt ud på bryggerierne.

 

Om projektet Malteri

Projektet stod for renovering af den gamle tørreovn Køllen og Malteriets øvrige lokaler. Dernæst blev der gennemført tests og analyser indtil den rette produktionsmetode var fundet. På Malteriet produceres hvid malt. Dette giver fynske bryggerier en unik mulighed for produktudvikling og terroirmærkning og deraf følgende salgspotentiale på dansk og internationale markeder.

 

Projektet blev gennemført i 2014 i et dedikeret samarbejde mellem Jimmy Steen Eriksen, formand for Fynsk Bryggeri-Samarbejde, Ellen og John Rasmussen fra Refsvindinge Bryggeri, konsulent og brygmester Leif Typkær og konsulenter fra Udvikling Fyn. Driften varetages af Refsvindinge Bryggeri for Fynsk Bryggeri-Samarbejde.

 

 

 

Fynsk Bryggeri-Samarbejde


Svendborgsund Bryghus | Sundbryg

Albani Bryggerierne | albani.dk

Bryggeriet Flakhaven /Coisbo | bryggeriet.dk

Bryggeriet Refsvindinge | bryggerietrefsvindinge.dk

Bryggeriet Vestfyen | bryggerietvestfyen.dk

Kunstbryggeriet Far & Søn | kunstbryggeriet.dk

Gundestrup Mejeri og Bryghus | mejeri-bryg.dk

Ugly Duck / Indslev Bryggeri | indslevbryggeri.dk

Kerteminde Bryghus | kertemindebryghus.dk

Midtfyns Bryghus | midtfyns-bryghus.dk

Rise Bryggeri | risebryggeri.dk

Ø Bryg | oebryg.dk

Ørbæk Bryggeri | oerbaek-bryggeri.nu

 

 

Brochure om Malteriet

Klik og hent brochuren (pdf)


Malteriet

 

Malteriet

 

Malteriet

 

Malteriet

 

Malteriet

 

Malteriet

 

Malteriet

 

Malteriet

Se video